VILNIAUS IR LIETUVOS METROPOLITO INOCENTO KREIPIMASIS Į VISUS ORTODOKSŲ BAŽNYČIOS LIETUVOJE SŪNUS IR DUKRAS

Brangūs Kristuje tėvai, broliai ir seserys!

Mūsų dienomis daugybėje pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje, plinta koronoviruso infekcija. Milijonai žmonių atsidūrė mirties pavojaus akivaizdoje. Tačiau dera priminti, kad Bažnyčia su tuo susiduria ne pirmąjį kartą. Istorijos bėgyje ji ne kartą susidūrė su įvairiomis epidemijomis, mirtinomis ligomis ir panašiai. Žmogui tokiu metu svarbiausia yra tikėjimas į Viešpatį Dievą, malda ir atgaila. Mums būtina suprasti, kad būtent žmonių nuodėmės yra tikroji visuomenę ištinkančių negandų priežastis. Todėl tikėjimas Dievo gailestingumu, atgailos malda ir yra tai, kas pirmiausia gali padėti įveikti tuos šiandien mus visus užklupusius išbandymus.

Suprasdami visą susiklosčiusios padėties rimtumą, nuoširdžiai atsiverskime ir sustiprinkime mūsų maldą Viešpačiui Jėzui Kristui bei Jo šventiesiems, kad būtų sustabdytas šios pavojingos ligos plitimas, kuri visame pasaulyje – ir mūsų šalyje – kelia grėsmę daugybės žmonių gyvybei ir sveikatai. Sergėkime proto blaivumą ir maldingą ramybę. Atmeskime visokį nusiminimą, liūdesį ir neviltį. Nepasiduokime panikai ir baimėms, bet vilkimės Dievo valia ir gailestingumu, nes kiekvieno žmogaus gyvenimas yra Jo Dangiškojo Tėvo rankose. Prisiminkime, kad Kristus Evangelijoje dažnai sakė Jį supusiems žmonėms: „Nebijokite!“

Tuo pačiu metu mes turime griežtai laikytis sanitarinių normų, vykdyti, ką nurodo valdžia, gydytojai, atsakingieji asmenys. Jokiu būdu negalima ignoruoti profilaktinių priemonių, lengvabūdiškai į jas žiūrėti, šitaip sukeliant apsikrėtimo pavojų sau ir aplinkiniams. Tebūna palaiminti Viešpaties akyse gydytojų bei viso medicinos personalo, ir visų, kas jiems padeda šioje pasiaukojančioje tarnystėje darbai.

Visada atminkime, brangūs tėvai, broliai ir seserys, kad Dievas gailestingas tiems, kas pats yra gailestingas ir geranoriškas kitų žmonių atžvilgiu. Dievas padeda tiems, kurie padeda savo artimiesiems. Todėl padėkime vieni kitiems, remkime malda mums artimus žmones, kokios tautybės ar tikybos jie bebūtų. Melskimės ypatinga malda Švenčiausiajai Mergelei Dievo Gimdytojai, šventiesiems Vilniaus kankiniams Antanui, Jonui ir Eustachijui, visiems Lietuvos šventiesiems, visiems Dievo tarnams, kad Dievas išlaisvintų visus mus iš šio vargo ir mirtį nešančios ligos.

Vilniaus ir Lietuvos metropolitas

Vilnius

2020 m. kovo 19 d.