VILNIAUS IR LIETUVOS METROPOLITO INOKENTIJAUS KALĖDINIS SVEIKINIMAS GANYTOJAMS, VIENUOLIAMS IR VISIEMS LIETUVOS STAČIATIKIŲ BAŽNYČIOS TIKINTIESIEMS

 

Mylimi Viešpatyje Jūsų Ekscelencija Vyskupe Ambrosijau, brangūs tėvai, broliai ir seserys Kristuje! 

Šiomis šventomis palaimingomis dienomis vėl girdime džiaugsmingas Kalėdų giesmes, liudijančias mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus atėjimą į pasaulį. „Regiu nuostabą keliantį ir šlovingą Slėpinį“, – gieda Šventoji Bažnyčia. Dievas apsireiškė kūne, gimęs iš Skaisčiausiosios Mergelės Marijos.

Dievas apsireiškia pasauliui kaip romus kūdikėlis, nuo pat savo Užgimimo kenčiantis nepriteklių ir vargą, radęs prieglobstį ankštame gyvulių tvarte. Visi šie įvykiai atskleidžia tikrąją Kristaus Išganytojo misijos prasmę: Jis „atėjo ne kad jam tarnautų, bet pats tarnauti ir savo gyvybės atiduoti kaip išpirkos už daugelį“ (Mt 20, 28).

Užgimus Išganytojui, žmogui atsivėrė iki šiol neregėta galimybė pakeisti savo gyvenimą, sekant Kristumi. Dievas yra Meilė. Taigi, Jis laukia meilės išraiškos iš žmogaus. Mūsų meilė turi būti veiksminga, konkreti, nukreipta į kitą žmogų, mūsų artimąjį. 

Viešpats tikisi iš mūsų didžiausios dovanos – gailestingumo, gebėjimo užjausti, tikrosios meilės saviems ir svetimiems, visiems žmonėms. Tikroji bendrystė, vienybė su Dievu įmanoma tik įgijus pastarąją – svarbiausią dorybę. „Kai tavyje glūdi gailestingumas, tavyje atsispindi šventumo grožis, per kurį tu susitapatini su Dievu“, – moko mus šventasis Izaokas Siras.

Privalome stengtis išguiti iš savo gyvenimo bet kokį pyktį, irzlumą ir įniršį. Tik susitaikę su savo artimaisiais ir su savo sąžine, gebėsime priimti gausias Dievo malones, pažinsime dvasinio gyvenimo galimybes. Šventasis Serafimas Sarovietis sako: „Norint išsaugoti sielos ramybę, niekada neturėtume teisti kitų. Sielos ramybė išlaikoma nesmerkimu ir tyla“.  Kitas didis šventasis, vienuolis Siluanas Atonietis, siūlo dar vieną būdą įgyti sielos ramybę: „Siela niekada neturės ramybės, jei iš visų jėgų neprašys Viešpaties dovanos mylėti visus žmones“.

Tikintis žmogus negali likti abejingas  neramumams, vykstantiems pasaulyje. Vis dėlto mums derėtų pasitelkti nuolankumą ir maldą, apmąstant žodžius ir darbus. Įsiklausykime į savo širdį, neleiskime jai pasinerti į pojūčių ir aistrų bedugnę, tam kad neprarastume neįkainojamos vidinės sielos ramybės, Dievo dovanotos siekiantiems gyventi pagal Jo valią. Šią ramybę galime pasiekti atkakliai kovodami su nuodėme ir savo širdies neteisumu, darydami gerus darbus ir rodydami gailestingumą artimajam. Būtent tai iš esmės keičia visas žmogaus gyvenimo sritis; o ir pats Viešpats yra mus paraginęs per apaštalą: „Viršum viso šito tebūna meilė, kuri yra tobulumo raištis“ (Kol 3, 14).

Todėl išties svarbu kasdien ir nuolatos daryti gerus darbus, net jei jie mums neatrodo itin reikšmingi. Būtent šiais darbais grindžiama mums visiems dovanota Dievo malonė, sudaromas tvirtas šeimos, bendruomenės ir asmeninio gyvenimo pagrindas.

Švęsdami Viešpaties apsireiškimą pasauliui, šiomis šventomis dienomis prisiminkime ligonius, vienišus ir vargdienius, pabėgėlius ir netekusius tėvynės, nepamirškime būtinybės iš visos širdies ir nepaliaujamai už juos melstis, pagal galimybes rūpintis jais savo aukomis ir darbais. Visi Lietuvos stačiatikiai yra labai susirūpinę dėl skaudžios nelaimės, ištikusios Ukrainos tautą. Mes nepaliaujamai meldžiamės už kenčiančius jos žmones, prašydami karo pabaigos ir taikos įsiviešpatavimo Ukrainos žemėje. 

Melskimės už visus į Lietuvą atvykusius pabėgėlius, melskimės už persekiojamą kanoninę Ukrainos Stačiatikių Bažnyčią ir jos tikinčiuosius. 

Brangūs broliai ir seserys Ukrainos stačiatikiai, mūsų bažnyčių durys jums atvertos, mes laukiame jūsų su meile, esame visada pasirengę prisidėti prie jūsų gerovės čia, Lietuvos žemėje. Mano, ganytojo, pareiga yra suteikti jums visas galimybes netrukdomai melstis, skirti jums ypatingą rūpestį. 

Šlovindami šiandien užgimusį Jėzų Kristų, būkime stiprūs ir tvirti, pasikliaukime maloninga pagalba iš Viešpaties, siunčiama mums per Bažnyčios sakramentus. Pasitikėkime Viengimiu Tėvo Sūnumi, Kuris dėl savo didžiosios meilės mums tapo žmogumi, kad mes, nuteisinti tikėjimu, per Jį gyventume taikoje su Dievu (Rom 5, 1).

Jūsų Ekscelencija Vyskupe Ambrosijau, garbūs tėvai, brangūs broliai ir seserys, visi Lietuvos krikščionys, šią šviesos kupiną iškilmingą dieną iš visos širdies sveikinu Jus visus su Didžiąja Kristaus Užgimimo Iškilme ir atėjusiais Naujaisiais Metais! Viešpats tedovanoja Jums ir Jūsų artimiesiems sveikatą, džiaugsmą ir Savo neišsenkančią pagalbą, o palaimintajai Lietuvos žemei ir jos žmonėms – taiką, klestėjimą ir gerovę! Dievo Motinos globa ir Jos užtarimas bei visų Lietuvos šventųjų maldos tebūna su Jumis ir su visais Lietuvos žmonėmis!
 
+ INOKENTIJUS
VILNIAUS IR LIETUVOS METROPOLITAS
2023/2024 metų
KALĖDOS
Vilnius