Lietuvos Stačiatikių Arkivyskupijos kanceliarijos komentaras 

По-русски читайте ЗДЕСЬ

Šių metų liepos 12 d., penktadienį, įvyko Jo Ekscelencijos Gitano Nausėdos inauguracija antrai kadencijai į aukštas Lietuvos Respublikos Prezidento tarnystės Lietuvos žmonių labui pareigas. Pasveikinome jį, kai buvo išrinktas į šį atsakingą postą, o jo inauguracijos dieną nuoširdžiai meldėmės už jį pamaldose ir prašėme Dievo pagalbos einant nelengvas Lietuvos Valstybės vadovo pareigas.

Žinoma, mums labai keista, kad į Prezidento inauguracijos ceremoniją nebuvo pakviestas mūsų Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovas, nors esame antra pagal dydį religinė bendruomenė, kurios absoliuti dauguma yra Lietuvos piliečiai – tai yra ne vienas tūkstantis žmonių, iš kurių daugelis balsavo už dabartinį Prezidentą.

Tarptautinė situacija politikams kartais iškelia nelengvą uždavinį, kaip reaguoti į tam tikrus išorinius ir vidinius įvykius. Labai gerbiame tuos, kurie, vertindami situaciją, pasižymi išmintimi, aiškumu ir pusiausvyra, pavyzdžiui, Prezidento spaudos sekretorių, kuris nekomentavo, kodėl nebuvome pakviesti į inauguraciją. O kiti leido sau keletą komentarų, kurie, deja, buvo visai neobjektyvūs. Metropolitas Inokentijus, pasak Seimo pirmininko sekretoriato vadovo, nebuvo pakviestas „dėl visiems suprantamų priežasčių – dėl jo požiūrio į karą Ukrainoje“. 

Nors visiems yra gerai žinoma ir mes ne kartą viešai esame pareiškę, kad kategoriškai pasisakome prieš karą Ukrainoje – jį smerkiame ir meldžiamės už jo pabaigą. Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus asmeniškai tai yra sakęs daugybę kartų. Mūsų religinė organizacija yra pasmerkusi karą visais lygmenimis – bažnyčios vadovybės, dvasininkų, pasauliečių ir Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios visuotiniame susirinkime, tačiau kažkodėl į tai nuolat nėra atsižvelgiama. 

Nepaisant minėto incidento, nuoširdžiai linkime Jo Ekscelencijai palaimingų pasiekimų darbuose Lietuvos ir jos žmonių labui.