Trakų vyskupas Ambrosijus susitiko su Šventojo Sinodo komisijos nariais dėl Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios statuso klausimo

Trakų vyskupas Ambrosijus, kaip buvo skelbta anksčiau, Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus palaiminimu atvyko į Švenčiausiosios Trejybės Sergijaus laurą, kur dėl Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos statuso klausimo susitiko su Šventojo Sinodo komisijos nariais.

Liepos 14 dieną Maskvos ir visos Rusios patriarchas Kirilas priėmė vyskupą Ambrosijų Patriarcho ir Sinodo Rezidencijoje ŠV. Danieliaus vienuolyne. Darbo posėdyje Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos vikaras patvirtino Lietuvos stačiatikių siekį dėl didesnės bažnytinės nepriklausomybės, ir supažindino patriarchą su medžiaga pateikta Šventojo Sinodo komisijai kartu su prašymu suteikti savavaldės bažnyčios statusą. Turime omenyje ypatingą bažnytinį statusą, artimą autonominei bažnyčiai.

Vyskupo Ambrosijaus vizito tikslas – suteikti reikiamą informaciją komisijai, pradėjusiai nagrinėti Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos kreipimąsi. Jis taip pat dalyvaus iškilmėse, skirtose Šv. Sergijaus Radonežiečio relikvijų 600-osioms radimo metinėms.

Anksčiau Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovas metropolitas Inokentijus pabrėžė, jog nepaisant sunkios tarptautinės situacijos, didžioji dauguma pasauliečių ir dvasininkų nė nemąsto apie pasitraukimą iš kanoninės Maskvos patriarchato jurisdikcijos.

„Mums labai svarbu, kad Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios kelias didesnės nepriklausomybės link, atitiktų bažnytines nuostatas ir kanonus. Istoriškai susiklostė taip, kad Lietuvos stačiatikybė su Stačiatikių Bažnyčios pilnatve susijungia būtent per Rusijos Stačiatikių Bažnyčią“, – teigė jis.

Metropolitas Inokentijus pabrėžė, kad savavaldės Bažnyčios statuso suteikimas nėra savaime lengvai suprantamas dalykas, todėl reikia daug aiškinamojo ir parengiamojo darbo bei geros argumentacijos.

Šiuo metu savavaldės bažnyčios statusą turi trys Stačiatikių Bažnyčios, kurios yra kanoninėje Maskvos patriarchato jurisdikcijoje – Estijos, Latvijos ir Moldovos.