Vilniuje vyks didžiulė religinė procesija stebuklingosios Dievo Motinos ikonos „Surdegio“ atvežimo į sostinę proga

 

Šeštadienį, spalio 15 d., Vilniuje vyks didžiulė religinė procesija stebuklingosios Dievo Motinos ikonos „Surdegio“ atvežimo į sostinę proga. 

,,Šį sunkų metą mums ypatingai reikia Dangaus Karalienės užtarimo ir pagalbos. Nuolankiai melskimės Jai, kad Ukrainoje nebesilietų kraujas, kad Ji paprotintų valdžios žmones ir mus, nuodėmingus. Stačiatikiams galimybė pasimelsti prie stebuklingosios ikonos – didžiulė paguoda“, - pasakė Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus.

Iš Kauno šis tikinčiųjų itin uoliai pagerbiamas šventasis paveikslas Skaisčiausiosios katedrą (Maironio g-vė, 14) pasieks 9. 00 val. Po iškilmingo jo sutikimo bus aukojama Dieviškoji Liturgija, kurią celebruos Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus.

Pasibaigus iškilmingai, hierarcho celebruojamai Liturgijai, vyks intencinės pamaldos, prašant Dievo Motinos, kad Bažnyčioje viešpatautų vienybė ir kad pasibaigtų karas Ukrainoje; apytikriai 11.30 prasidės didžiulė religinė procesija pėsčiomis su ikona, kurioje dalyvaus visi Lietuvos dvasininkai stačiatikiai ir gausiai iš visų šalies kampelių suvažiuosiantys pasauliečiai. 

Religine procesija nuo Skaisčiausiosios katedros eis Išganytojo, Bokšto, Didžiąja gatvėmis (pro Paraskevės ir Nikolajaus šventoves) link Aušros Vartų gatvės – į Šventosios Dvasios vienuolyną, kur bus dalijami maži šios ikonos atvaizdai, ir tikintieji šias mažas ikonas galės patys pašventinti, priglausdami jas prie stebuklingojo paveikslo. Čia procesijos dalyviai galės pereiti po aukštai iškelta ikona, po to ją pagerbti; vienuolyne jiems bus parengtos ir vaišės su karšta arbata. 

Šventosios Dvasios vienuolyno katedroje (Aušros Vartų g-vė, 10) Surdegio Dievo Motinos paveikslas išbus savaitę – nuo spalio 15 iki 22 d. Visi norintys ją pagerbti, prie jos pasimelsti, galės tai daryti.

Stebuklingosios Surdegio ikonos atsiradimo istorija susijusi su  Surdegio miesteliu (28 km. nuo Panevėžio), kur 1530 m., šalia nunykusios tos parapijos cerkvės, virš ten esančio šaltinio atsirado stebuklingasis paveikslas.

Šiuo metu Stebuklingoji Surdegio ikona yra Kaune, Apreiškimo katedroje, ir iki šiol besimeldžiantieji prie jos sulaukia Dievo malonių.

Surdegio Dievo Motinos paveikslo apsilankymo Vilniuje programa

Spalio 15

9.00 – ikonos sutikimas Sakisčiausiosios katedroje (Maironio g-vė 14); Liturgijos pradžia
11.30 – intencinės pamaldos ir religinė procesija su ikona (nuo Skaisčiausiosios katedros iki Šventosios Dvasios vienuolyno, esančio Aušros Vartų g-je,  10)
12.00 – stebuklingojo paveikslo pagerbimas Šventosios Dvasios vienuolyno katedroje
12.15 – Religinės procesijos dalyvių vaišės

Spalio 15 – 22

Kasdien, 17.45 akatistas Dievo Motinai prie stebuklingojo paveikslo
Pagerbti Surdegio Dievo Motinos ikoną Vilniuje bus galima kasdien Šventosios Dvasios vienuolyno katedroje (6.00 – 19.00)

Nuotraukoje: Religinė procesija su Sudergio Dievo Motinos ikona. Užmigimo šventė 2022 metų rugpjūtis, Kaunas.