Parasakevės šventovės dabartis

По-русски читайте ЗДЕСЬ

Praėjo maždaug trys mėnesiai nuo tada, kai, palaiminus Vilniaus ir Lietuvos metropolitui Inokentijui, senoji Paraskevės šventovė priėmė pabėgėliai iš Ukrainos. Dabar Paraskevės cerkvėje, esančioje pačiame Vilniaus centre, Didžiojoje gatvėje, renkasi dvi stačiatikių bendruomenės, lietuvių ir ukrainiečių. Nors pastaroji gyvuoja visai neilgai, bet, nepaisant tokio trumpo laiko, jau davė pradžią naujoms parapijos tradicijoms.

Pavyzdžiui, ukrainiečiai kiekvieną penktadienį gieda akatistą šv. Paraskevei, o kiekvieną antradienį - Aušros vartų Dievo Motinai. Bendruomenės branduolį sudaro atvykėliai iš įvairių Ukrainos kampelių: dvasininkas su šeima - iš Charkovo, choristai - iš Dniepro ir Mariupolio, skaitovai iš Černigovo. Yra šeimų iš Rivnės, Očiakivo, Kijevo ir kitų Ukrainos miestų. Ir parapijos formavimas dar tebevyksta, nes kiekvieną sekmadienį prisijungia vis nauji nariai.

Karo pabėgėlė iš Černigovo krašto vardu Ala pasakoja: „Kaip ir daugelis, mes prieš metus atvykome į Lietuvą. Iš pradžių su vaikais vaikščiojome į pamaldas Naujosios Vilnios Petro ir Pauliaus cerkvėje. Kai jos kleboną pervedė į Skaisčiausiosios katedrą, mes ėmėme važinėti ten. Galima sakyti, nusekėme paskui dvasininką, nes pripratome prie jo: jis visą šį laiką labai mumis rūpinosi. Jau katedroje mes sužinojome, kad ukrainiečiams kuriama atskira parapija, ir nutarėmė prisijungti. Juk joje mes visi tam tikra prasme panašūs - mus visus vienija bendras skausmas ir bendra malda už mūsų didžiai kenčiančią tėvynę. Be to, labai malonu girdėti pamokslą, sakomą, gimtąja kalba“.

Pažymėtina, kad tarp parapijiečių yra žmonių, kurie iki karo dėl tos ar kitos priežasties nevaikščiojo į šventovę. O sužinoję apie ukrainietiškos parapijos įkūrimą, pirmą kartą atėjo į cerkvę, kad kartu su tautiečiais malda paremtų savo šalį.

Kanoninės Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios dvasininkas tėvas Andriejus (atvažiavęs į Vilnių, kur jau buvo atvykusi jo šeima, ir, palaiminus metropolitui Inokentijui, tarnaujantis Paraskevės cerkvėje), labai šiltai sutinka naujus parapijiečius ir tiki, kad jų  po truputį daugės.

„Mes turime daug sumanymų, - sako t. Andriejus. Pavyzdžiui, taip susiklostė, kad tarp mūsų parapijiečių daug pedagogų (pradedant mano sutuoktine). Todėl tikimės, kad nuo naujų mokslo metų pavyks rengti reguliarius užsiėmimus ukrainiečių vaikams Paraskevės cerkvės parapijos namuose. Taip pat aptariame būsimos bendros išvykos detales: tarp parapijiečių yra patyrusių turistų; tai pravartu, nes organizuojame šeimų žygį baidarėmis. Jo detalių neužilgo bus galima sužinoti iš mūsų parapijos paskyrų Facebook’e ir Telegram“.

Reguliarių užsiėmimų parapijos namuose išties dar nėra, bet jau liepos 10 ten vyks nemokama kūrybinio meistriškumo pamoka mamoms su vaikais. Ne tik dalyvavimas, bet ir priemonės užsiėmimams bus pateiktos nemokamai. Po meistriškumo pamokos - bendra arbatėlė.

Tėvas Andriejus sako, kad ganytojiška tarnystė čia labai skiriasi nuo to, kas buvo Ukrainoje: juk čia tautiečiams būtina pagalba ir paguoda, kad jie galėtų įveikti liūdesį ir neviltį; reikia ir gero žodžio bei paramos malda, kad pakeltų artimųjų netekties skausmą bei paliktos tėvynės ilgesį.

„Esu tikras, kad mums, ukrainiečiams, verta būti kartu šį sunkių išbandymų metą ir ieškoti paguodos maldoje, Dievo žodyje, dažniau vaikščioti į pamaldas ir priiminėti Švenčiausiuosius Kristaus Slėpinius, kad Viešpats duotų mums jėgų pakelti visą karo meto kartėlį. Taip pat esu tikras, jog bendromis jėgomis ir, be abejo, Dievui padedant, mes sugebėsime suvienyti parapijiečius visaverčiam, giliam bendravimui. O tam pasitarnaus įvairi kūrybinė veikla, bendras poilsis, patrauklios kelionės, ekskursijos, pažintinė piligrimystė ir kitokie papildomi parapijos renginiai. Jaučiu nuoširdų norą, kad mūsų gyvenimą praturtintų naujas krikščionybės įprasmintas turinys, kad žmonės galėtų patirti teigiamų emocijų, kad vaikams būtų padovanota ryškių, įsimenančių įspūdžių, ir kad visa tai galiausiai tarpų išliekančiais gerais prisiminimais apie šį mūsų istorijos puslapį“.

Ukrainiečių stačiatikių parapijos naujienų ir pamaldų Paraskevės šventovėje tvarkaraščių patogiausia ieškoti socialiniuose tinkluose: www.facebook.com/ukrparaskeva; t.me/orthodoxvilnius.

Valerija SVIRIDENKO

Straipsnis buvo publikuotas laikraščio ,,Stačiatikių Lietuva” vasaros mėnesio numeryje.