Šventė Vilniuje visų Lietuvos šventųjų garbei ir religinė procesija kartu su Vilniaus šventųjų kankinių relikvijomis

По-русски читайте ЗДЕСЬ

2023 metų liepos 26, Visų Lietuvos šventųjų pagerbimo dieną, vėl vyks religinė procesija, kurios metu šventųjų Vilniaus kankinių Antonijaus, Joano ir Eustachijaus relikvijos bus nešamos aplink Šventosios Dvasios vienuolyno katedrą.

Visų Lietuvos šventųjų Dienos proga liepos 26, trečiadienį, Šventosios Dvasios vienuolyne vyks didelės iškilmės, kurių kulminacija taps šventųjų Vilniaus kankinių relikvijų nešimas aplink vienuolyno šventovę. Kaip ir pernai, visi religinės procesijos dalyviai galės praeiti po relikvine su kankinių relikvijomis.

Dieviškoji Liturgija prasidės 9.45 val. Šv. Dvasios vienuolyno katedroje. Dieviškąją Liturgiją celebruos Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus, koncelebruos vyskupas vikaras Ambrosijus ir visi Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios dvasininkai. Po Liturgijos aplink šventovę vyks religinė procesija kartu su šventųjų relikvijomis. Kad iškilmėse galėtų dalyvauti ir dirbantys žmonės, šią dieną bus aukojama ir ankstyvoji Liturgija - ji prasidės 6.45 val. šventovės kriptoje, pamaldų pabaigoje vyks vandens pašventinimas.

Tradicija nešti šventąsias relikvijas aplink šventovę metropolitui Inokentijui palaiminus buvo atnaujinta pernai, 2022 metais.

Žinoma, kad religinė procesija aplink Šventosios Dvasios katedrą nešant šventųjų relikvijas vyko netrukus po to, kai prasidėjo Pirmasis Pasaulinis karas, 1914 metų rugsėjo 14, Gaivinančiojo Viešpaties Kryžiaus šventės dieną. Tuometinis Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupas Tichonas (būsimasis patriarchas) buvo numatęs tokią procesiją rengti kasmet, tačiau karas sutrukdė įgyvendinti šį sumanymą. 1915 metais relikvijos buvo evakuotos į Maskvos Dono vienuolyną, o po revoliucijos šventenybė buvo paimta ir ilgiems metams patalpinta į ateistinės propagandos muziejų.

1946 m. liepos 26 d., tikinčiųjų maldų dėka ir Patriarchui Aleksijui I tarpininkaujant, bedieviška valdžia šventąsias relikvijas grąžino Bažnyčiai, iš Maskvos lėktuvu jos buvo atskraidintos į Vilnių. Nuo 2022 metų liepos 26 d. šventųjų Vilniaus kankinių relikvijų grįžimo dieną švenčiame Visų Lietuvos šventųjų atminimą.

Lietuvos šventųjų sobore - 32 tikėjimo didvyriai. Tarp jų - šventieji Lietuvos kankiniai Antonijus, Joanas ir Eustachijus, šventasis vienuolis Eliziejus Laurušavietis, šventoji vienuolė Charitina (Lietuvos kunigaikštytė) ir šventasis teisusis kunigaikštis Daumantas Timotiejus.

Nuotraukoje: Visų Lietuvos šventųjų iškilmė Vilniaus Šventosios Dvasios vienuolyne, 2022 m.