РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ВІЛЕНСЬКОГО І ЛИТОВСЬКОГО ІНОКЕНТІЯ ПАСТИРЯМ, ЧЕНЦЯМ І ВСІМ ЧАДАМ ЛИТОВСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

Улюблені у Господі Преосвященний Владика Амвросій, дорогі отці, брати і сестри у Христі!

У ці святі благословенні дні ми знову чуємо радісні різдвяні піснеспіви, які свідчать про прихід у світ нашого Спасителя Господа Ісуса Христа. «Таїнство дивне бачу і преславне», – співає Свята Церква. Бог з'явився в тілі, народившись від Пречистої Діви Марії.

Бог являє Себе у світі лагідним Немовлям і вже від самого Народження терпить нужду і поневіряння, тулячись у тісному хліві для тварин. Всі ці обставини свідчать про істинне значення місії Христа Спасителя, який «не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою для викуплення багатьох» (Мф. 20: 28).

З народженням Спасителя перед людиною відкрилася незбагненна можливість змінити своє життя, уподібнившись Христу. Бог є Любов. Він чекає і від людини прояву любові. Наша любов має бути дієвою, конкретною, спрямованою на іншу людину, свого ближнього.

Господь чекає від нас, як найбільшого дару – милосердя, співчуття, діяльної любові до своїх і чужих, до всіх людей. Справжнє спілкування з Богом, єднання з Ним можливе лише через набуття цієї головної чесноти. «Коли всередині тебе – милосердя, тоді зображується в тобі свята краса, якою ти уподібнюєшся Богу», – навчає нас преподобний Ісаак Сирін.

Ми маємо намагатися вигнати зі свого життя будь-яку злість, дратівливість та гнів. Примирившись із ближніми та зі своєю совістю, ми стаємо здатними сприймати рясноту благодатних дарів Божих, відкриваємо для себе можливості духовного життя. Преподобний Серафим Саровський радить: «Для збереження миру душевного всіляко маємо уникати засудження інших. Незасудженням і мовчанням зберігається душевний мир». Інший великий святий, преподобний Силуан Афонський, вказує ще один засіб набуття душевного спокою: «Не може душа мати миру, якщо не буде всіма силами просити у Господа дару любити всіх людей».

Віруючі люди не можуть залишатися байдужими до тривожних подій у світі. Але ми також не повинні забувати про смиренномудрість і молитовну розсудливість у будь-якій справі та слові. Будемо слухати своє серце і не дозволяти йому занурюватися в безодню переживань і пристрастей, щоб не втратити дорогоцінний внутрішній мир душі, що дарується згори шукачам волі Божрх. А цей мир досягається боротьбою з гріхом і неправдою у своєму серці, творінням добрих справ та милосердям до ближніх. Саме в цьому джерело добрих змін у всіх сферах людського буття, і Господь через апостола закликає нас: «Найбільше зодягніться в любов, яка є сукупністю досконалостей» (Кол. 3:14).

Тому такі важливі повсякденні та постійні добрі справи, навіть якщо вони не видаються нам чимось значним. З них і складається те, що привертає Божу милість на всіх нас і створює міцний фундамент для сімейного, суспільного та особистого життя.

Святкуючи в ці святі дні, коли Господь явив Себе світові, згадаємо хворих, самотніх і бідних, біженців і переселенців, згадаємо про необхідність завжди сердечно молитися за них і жертовно допомагати їм по мірі наших сил та можливостей. Усі православні люди Литви глибоко переживають про те страшне лихо, яке випало на долю народу України.

Ми продовжуємо старанно молитися за її народ, що страждає, молимося про закінчення війни і встановлення миру на землі України. Молитимемося за всіх біженців, які прибули до Литви, молитимемося про гнану канонічну Українську Православну Церкву та її дітей. Дорогі наші православні брати та сестри з України, двері наших храмів відчинені для вас, ми з любов'ю чекаємо на вас, завжди готові взяти посильну участь у вашому житті тут, на землі Литовській. Мій обов'язок, як правлячого архієрея, надати всі можливості для безперешкодної молитви, надати вам особливу опіку.

Прославляючи Ісуса Христа, що народився сьогодні, будемо мужні і тверді, спиратимемося на благодатну допомогу від Господа, рясно посилану нам у Таїнствах церковних. Покладемо нашу надію на Єдинородного Сина Отця, Який заради великої любові до нас став людиною, щоб ми, виправдавшись вірою, мали через Нього мир з Богом (Рим. 5:1).

У цей світлий святковий день прийміть, Преосвященний Владико Амвросій, всечесні отці, дорогі брати і сестри, всі християни – мешканці землі Литовської, мої найтепліші привітання з цим великим святом Різдва Христового і Новоліттям, що настало! Господь нехай пошле вам і вашим близьким здоров'я, радість і Свою всесильну допомогу, а благословенній Литві та її народу – мир, благоденство та процвітання! Хай буде з вами та з усім народом Литви допомога та заступництво Божої Матері та молитви всіх святих землі Литовської!

+ ІНОКЕНТІЙ
МИТРОПОЛИТ ВІЛЕНСЬКИЙ І ЛИТОВСЬКИЙ

Різдво Христове 2023/2024 роки
м. Вільнюс