Vilniuje įvyko iškilmės, skirtos stebuklingosios Vilniaus ,,Ženklo” Dievo Motinos ikonos įgijimui

 

Spalio 12 d., šeštadienį, Ženklo (iš Dangaus) Vilniaus šventovėje įvyko iškilmės stebuklingosios „Ženklo” Dievo Motinos ikonos, kuri ilgą laiką buvo laikoma prarasta, įgijimo garbei.

Į šventę atvyko krikščionys stačiatikiai iš visų Lietuvos kampelių. Iškilmingą Liturgiją celebravo Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus, koncelebravo visi Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios klero nariai.

Pasibaigus Liturgijai vyko intencinės pamaldos ir religinė procesija, kurios metu stebuklingasis paveikslas, skambant religinėms giesmėms, buvo nešamas aplink šventovę. Grįžus į šventovę, prieš šventąjį paveikslą buvo meldžiamasi atsiklaupus. Po to Jo Eminencija metropolitas Inokentijus kreipėsi į tikinčiuosius ganytojo žodžiu. Vėliau visų iškilmių dalyvių laukė vaišės.

Atgautoji ikona – tas pats „Ženklo” Dievo Motinos paveikslas, kuriuo 1903 metais ką tik pastatytą Ženklo (iš Dangaus) šventovę palaimino Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupas Juvenalijus (Polovcevas; 1826 – 1904). Kaip sakyta, iki šiol buvo laikoma, kad ši ikona prarasta. Kaip paaiškėjo, ikona nebuvo dingusi, bet buvę klebonai ją slėpė, siekdami išsaugoti.

Ilgą laiką ikona buvo laikoma cerkvės presbiterijoje, ir tik praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje dabartinis klebonas, tėvas Petras Miuleris išdrįso patalpinti ją kairiojoje navoje. Jai ten esant stebuklai tęsėsi, nors apie tai, jog šis paveikslas yra ta pati stebuklingoji ikona, žinojo tik gana siauras žmonių ratas.

Šį paveikslą Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus palaimino vadinti „Vilniaus Ženklo Dievo Motinos ikona”. Dabar ji vėl grąžinama Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios tikintiesiems.

Iškilmės, skirtos „Vilniaus „Ženklo”” ikonos įgijimo garbei sutapdintos su 125 metinėmis nuo „Ženklo” šventovės statybos pradžios.

A. Litvinovo nuotr.