Iškilmės Vilniaus „Ženklo” Švč. Dievo Motinos ikonos garbei

По-русски читайте ЗДЕСЬ

Spalio 12 d., šeštadienį, didingoje Ženklo (iš Dangaus) Vilniaus šventovėje, kuri iš Žvėryno pusės vainikuoja Gedimino prospektą, įvyks iškilmės stebuklingosios „Ženklo” Dievo Motinos ikonos įgijimo garbei.

Ši ikona buvo laikoma dingusia. Palaiminus Vilniaus ir Lietuvos metropolitui Inokentijui, iškilmingoje Liturgijoje dalyvaus visi Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios dvasininkai. Dalyvauti iškilmėse atvyks ir gausus būrys parapijiečių iš visų Lietuvos kampelių.

Tiek daug tikinčiųjų Ženklo šventovė, ko gero, nematė nuo jos pašventinimo dienos. O pašventinta ji 1903 m. birželio 1 d. (pagal senąjį stilių). Išvakarėse (gegužės 30 d.) Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupas Juvenalijus (Polovcevas), atvyko „apžiūrėti baigtos statyti šventovės”. Kaip rašo „Lietuvos Vyskupijos Žinios“ („Litovskije Eparchialnyje Vedomosti”): „Jo Eminencija atvežė brangią, papuoštą brangakmeniais „Ženklo” Dievo Motinos ikoną (…) ir teikėsi pats įstatyti ją į tituliniam paveikslui skirtą kiotą – kairėje Altoriaus vartų pusėje“.

Pasak padavimo, arkivyskupas Juvenalijus šią ikona atsivežė iš Kursko, kur jis anksčiau tarnavo. Būtent šis paveikslas ir tapo pagrindine cerkvės šventenybe.

Dabar šioje ikonostaso vietoje yra kita, kur kas mažesnė ikona. 1947 m. ją padovanojo patriarchas Aleksijus I vietoj prarasto stebuklingojo paveikslo, kuris vieną momentą tiesiog dingo. Įstabią šios brangiosios šventenybės įgijimo istoriją mes nuodugniai papasakojome ankstesniame laikraščio „Stačiatikių Lietuva“ numeryje. Kaip paaiškėjo, šventasis paveikslas ne dingo, o negandų metais ankstesni šventovės klebonai jį slėpė, norėdami išsaugoti būsimoms tikinčiųjų kartoms. Ilgą laiką ikona buvo laikoma cerkvės presbiterijoje, ir tik praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje dabartinis klebonas, tėvas Petras Miuleris išdrįso patalpinti ją kairiojoje navoje. Jai ten esant stebuklai tęsėsi, nors apie tai, jog šis paveikslas yra ta pati stebuklingoji ikona, žinojo tik gana siauras žmonių ratas.

Šį paveikslą Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus palaimino vadinti „Vilniaus Ženklo Dievo Motinos ikona”. Dabar ji vėl grąžinama Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios tikintiesiems. Iškilmės, skirtos „Vilniaus „Ženklo”” ikonos įgijimo garbei sutapdintos su 125 metinėmis nuo „Ženklo” šventovės statybos pradžios. Šiam vyksmui skirtos apeigos įvyko 1899 m. spalio 14 d. (pagal senąjį stilių). To meto populiarus leidinys „Vilniaus Kalendorius” („Vilenskij Kalendarj”) šį įvykį aprašo taip: „Teritorija, paaukota trijų navų cerkvei, buvo deramai parengta prieš atvykstant Jo Eminencijai. Iškilo laikinoji koplyčia, grioviai, žymintys būsimos cerkvės kontūrus, patogumo dėlei buvo iškloti lentomis. Kraštinės rytų pusės sienos viduryje gulėjo kertinis cerkvės akmuo su jame iškaltu aštuoniakampiu kryžiumi (…) Cerkvės statybos pradžios apeigai būdinga tai, kad, prieš padedant ir pašventinant kertinį jos akmenį į pamatus nebuvo padėta nė vieno akmens, nė vienos plytos: to reikalauja įstatai (…) Nustatytu laiku Jo Eminencija palaimino apeigų pradžią, o po to grioviais apėjo visą cerkvę, smilkydamas būsimų jos sienų vietas (…) Vykstant šiai religinei apeigai buvo padėta lenta su užrašu, kurį garsiai perskaitė protodiakonas (…) Tada Jo Eminencija padėjo pirmąjį akmenį (…) Pamaldos, skirtos cerkvės statybos pradžiai, baigėsi maldomis ir pamatų (kiekvienoje pasaulio pusėje) šlakstymu šventintu vandeniu. Itin jaudinanti buvo malda atsiklaupus. Po jos siekė ypatingoji ektenija ir ilgaamžiškumo linkėjimai”.

„Ženklo” šventovė buvo statoma maždaug trejus su puse metų. Jos pašventinimo dieną (1903 metų birželio 1 d.) vyko didžiulė religinė procesija. Tikintieji pajudėjo nuo Šventosios Dvasios vienuolyno, pasiekė šv. Georgijaus (Jurgio; dabar – Gedimino) prospektą ir ėjo juo. Apie iškilmių mastą byloja faktas, kad religinės procesijos priešakyje dvasininkai nešė stebuklingąsias „Aušros vartų” Dievo Motinos ir „Vilniaus Hodegetrijos“ ikonas bei relikvijorių su šventųjų relikvijomis iš Nikolajaus katedros.

O šįmet, spalio 12 d., šeštadienį, 9 val. 45 min. Vilniuje, „Ženklo“ (iš Dangaus) ikonai pašvęstoje cerkvėje (Vytauto g-vė 21) prasidės iškilminga Liturgija, kurią celebruos hierarchas valdytojas, o koncelebruos visi Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios klero nariai. Pasibaigus Liturgijai vyks intencinės pamaldos ir religinė procesija, kurios metu stebuklingasis paveikslas skambant religinėms giesmėms bus nešamas aplink šventovę. Vėliau visų iškilmių dalyvių lauks vaišės.

Marija JAKUBOVSKAJA